logo sag

35 yıl önce Etiyopya için düzenlenen Live Aid konseri

35 yıl önce Etiyopya için düzenlenen Live Aid konseri

Live Aid, 13 Temmuz 1985 Cumartesi günü gerçekleşen iki mekanlı bir konser ve müzik tabanlı bağış toplama girişimidir.

Tarihte 35 yıl geriye 13 Temmuz 1985'e gideceğiz. O gün tüm dünya eşi görülmemiş bir müzik organizasyonuna tanıklık etti. Etiyopya'da yaşanan açlık ve kıtlık dolayısıyla, dönemin müzik efsaneleri Londra ve Philadelphia'da düzenlenen eş zamanlı konserlerle bağış topladı. 2 milyar kişinin canlı izlediği organizasyon tam 16 saat sürdü. Birbirinden efsane isimlerin o gün yaşattıklarını hatırlayalım.

Freddy Mercury, sahnede sazı eline almış, Wembley Stadyumundaki 72 bin kişiyi, televizyonunun başındaki milyonları da avucuna almıştı.Dünya bir yandan en büyük yardım kampanyalarından birine şahitlik ederken, Freddy Mercury'nin efsane performansına tanıklık ediyordu.Görüntüler 13 temmuz 1985 düzenlenen Live Aid konserinden. Peki bu dev organizasyon neden düzenlenmişti? Amaç sadece müzik ve eğlence miydi?

1980’lerde Afrika’daki açlık akılalmaz seviyelere ulaşmıştı. Özellikle 1983-1985 yılları arasında Etiyopya’da yaşanan kıtlık, 400.000 den fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu. Bunun üzerine hâlâ devam etmekte olan kıtlığın giderilmesi için bağış toplamak ve Afrika’daki açlığa dikkat çekmek amacıyla, Bob Geldof ve Midge Ure tarafından o güne kadar görülmemiş büyüklükte bir konser ve devam eden müzik tabanlı bir bağış toplama girişimi düzenlendi.İngiltere ve Amerika’da eş zamanlı gerçekleştirilen konser, tüm zamanların en büyük ölçekli uydu bağlantılarından ve televizyon yayınlarından da biriydi. 150 ülkede yaklaşık 2 milyar kişi canlı yayını izledi. Bu sayı, dünya nüfusunun yaklaşık %40'ını oluşturuyordu.

Live Aid'in İngiltere ayağı, İngiltere Wembley Stadyumu’nda yaz saatiyle 12.00’da başladı ve Amerika’daki John F. Kennedy Stadyumu’nda devam etti. Yaklaşık 16 saat süren konser 14 Temmuz günü sona erdi.

Müzik dünyasının o dönemde yaşayan neredeyse tüm efsanelerinin sahne aldığı konser okyanusun iki yakasınında başlayarak dünyayı ele geçirmişti.İngiltere’deki sahnede; Phil Collins, Paul Young, U2, Queen, Dawid Bowie, The Who, Elton John gibi duayenler ve daha niceleri sahne aldı.Onları izleyenler arasında ise henüz evliliklerinin ilk yıllarında olan Prenses Diana ve Prens Charles bile bulunuyordu.

Konser Etiyopya'daki yardım için organize edilmiş olsa da müzik dünyası için ayrı bir önemi vardı. Çünkü The Who bu organizasyon için tekrar bir araya geldi. Aynı şey müzik dünyasında çığır açan Queen grubu için de geçerliydi.Led Zeppelin'in, bateristleri John Bonham’ın ölümünden sonra tekrar bir araya gelerek sahne aldıkları ilk konseriydi.Konser başladıktan yaklaşık 7 saat sonra organizasyonu yapan Bob Geldof, o ana kadar 1.2 milyon sterlin toplandığını öğrenmiş ve hayal kırıklığına uğramıştı. Beklenilenden çok daha az bağış gelmekteydi. Fakat 20 dakika içinde inanılmaz bir şey olmuştu. Queen sahneye çıkmış ve performansları sırasında bağışlar saniyede 300 Sterlin hâlinde gelmeye başlamıştı.

Organizasyonun Amerika ayağının ise İngiltere’den aşağı kalır yanı yoktu. Billy Ocean, Black Sabbath, Rick Springfield, The Beach Boys, Madonna, The Cars, Neil Young, Led Zeppelin, Bob Dylan, Tina Turner sahneye çıkan isimlerden sadece bazılarıydı.

John F. Kennedy Stadyumu’ndaki konserin bitişi ise başlı başına ayrı bir etki yaratan “We Are The World” şarkısı ile olmuştu.Live Aid, Afrika ülkelerine yardım için 127 milyon Dolar topladı ve batı uluslarını Afrika’daki açlık krizini sona erdirmek için tahıl sağlamaya teşvik etti.

Tarih: 13.07.2020 17:21