logo sag

İmam Altınbaş'tan Etiyopya’ya 340 milyon dolar yatırım

İmam Altınbaş'tan Etiyopya’ya 340 milyon dolar yatırım

Türk ekonomisinin ve mücevher sektörünün lider ismi Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Etiyopya’da ki yatırımlarını arttırıyor.

Etiyopya'da iplik ve dokuma fabrikası kuran İmam Altınbaş ve Else Şirketler Grubu Başkanı Seyfettin Koçak, Omo Vadisi'ndeki ortakları Kasım Külek Öz ile 50 bin hektarlık arazide pamuk üretimine başlıyor. Üç ortak, pamuk ve tekstil-dokuma fabrikası ile toplam 340 milyon dolara ulaşacak yatırımla ülkenin en büyük yatırımcısı olacaklar.

Etiyopya’nın Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu’nun Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi olduğu 2008’de Seyfettin Koçak’ı yatırıma davet etmesiyle başlayan yatırım fikri, Koçak’ın Türkiye ekonomisinin dinamo isimlerinden Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş’a ortaklık teklifini götürmesiyle ivme kazanmıştı. Ankara Büyükelçisi olduğu dönemde, Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu’dan Bursa Fahri Konsolosluk nişanını alan Altınbaş böylece Etiyopya’ın en büyük yatırımına imza atmış oldu.

İplik ve dokuma fabrikası fikri oluştuktan sonra yapılan ön çalışmalarda, ilk deneme üretimi yapılan Etiyopya pamuğunun uygun olmadığı görülünce, Etiyopyalı yetkililer Altınbaş ve Koçak’a, 99 yıllığına 10 bin hektarlık arazi tahsis etmeyi ve kendi pamuklarını kendilerinin üretmesi teklifini götürmüştüler. Tariş’in eski yöneticilerinden, Özaltın Tarım’ın ortağı Kasım Külek Öz ise arazinin tarıma uygun olmadığını belirtmiş ve çalışmaların boyutu değişmişti.

Pes etmeyen Altınbaş’a, Oma Vadisi’de 50 bin hektar arazi

Ancak sorunlara hiçbir zaman vazgeçmediklerini belirten İmam Altınbaş, sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor; “O günlerde dönemin Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi resmi bir ziyaret için Türkiye’ye gelmişti. Bir randevu alarak Seyfettin Bey’le birlikte Çırağan Sarayı’nda Zenawi’yle bir araya geldik ve durumu anlattık. Bize; ‘Ülkemizdeki en uygun tarım alanı Omo Vadisi’dir. Orada size bir arazi verelim’ dedi ve ekledi; ‘50 bin hektar yeter mi?’ Arazi 10 bin hektardan 50 bin hektara çıkınca önce bir yutkunduk. Sayın Başbakan’a orada teşekkür ettik ve 30 bin hektarla başlayalım, sonra 50 bin hektara çıkarız diye davete yanıt verdik.”

Altınbaş: Hedefimiz ABD ve Çin’e İhracat Yapmak

Omo Vadisi’nin incelenmesinden sonra Kasım Külek Öz’ün de katıldığı dev ortaklık, öncelikle başkent Addis Ababa’ya 900 kilometre mesafede Omo Vadisi’ndeki makilik dev arazi temizlenerek ve 1 yıl gibi kısa bir sürede tarıma uygun hale getirilerek başlamış oldu. Altınbaş; “Pamuk ekimine başlamak üzereyiz. İlk pamuk hasadını 6 ay sonra yapmayı planlıyoruz. Hesaplamalarımıza göre; 10 bin hektarda üretime 1.5 yılda ulaşılacağımızı düşünüyoruz. Üretilen pamuğun bir kısmını iplik-dokuma tesisinde kullanacağız, önemli bir bölümü ise ABD ve Çin’e ihraç edilecek” diye belirtti.

 4 bin kişiye istihdam sağlıyoruz

Dev yatırımla, aynı zamanda 1.500 kişiye istihdam sağlandığıı ve ikinci fabrika tamamlanınca çalışan sayısının 4 bine ulaşacağını söyleyen İmam Altınbaş; “Dünya ile rekabet edebilmek için tüm bileşenleri doğru kullanmalıyız. Omo Vadisi’nde organik pamuk üretecek, Adama’daki tesislerimizde işlenerek kumaş haline getireceğiz. Eğer Türkiye’de hâlâ iplik ve örme işi yaparak para kazananlar varsa Etiyopya koşullarında üretilen ucuz ve kaliteli kumaşın tüm dünyadan alıcıları sıraya girecektir” diye konuştu.

Etiyopyalılar Altınbaş sayesinde elektrikle tanıştılar

Altınbaş, Omo vadesindeki yatırımlarına bir anlamda sosyal sorumluluk projesi olarak baktıklarını söyledi. Şantiyeye ilk jeneratörü getirdiklerinde komşu köyde kabile hayatı yaşayanların elektriği ilk kez gördüklerine dikkat çeken Altınbaş; “Buradaki yerel kabileler hayvancılık dışında bir şey bilmiyor. Onlara toprağı ekmeyi öğreteceğiz. Ayrıca bir de sağlık ocağı kurup yerel halka sağlık hizmeti götüreceğiz. Gerek tesislerimiz için gerekse köylüler
için su kuyuları açıyoruz” dedi.

Hedef 2018’de 600 milyon dolar ciro

İmam Altınbaş, Seyfettin Koçak ve Kasım Külek Öz’ün eşit payda ortak olduğu Omo Vadisi’ndeki arazi organik üretime son derece uygun. 700 kilometrelik Omo nehri, bölgenin can damarı. Ancak arazinin tarıma uygun hale getirilmesi ise hayli zor olmuş. Ayrıca Omo Vadisi’ne karadan ulaşım çok zor. Araziyi tarıma uygun hale getirmek için ABD ve Türkiye’den 130 makine getirilmiş. Önde dozerler, arkada grayder ve dev traktörlerle Omo Vadisi’ndeki tarıma açılan arazide yakında üretim başlıyor ve 6 ay sonra ilk pamuk hasatı yapılacak. Etiyopya tarımı için model olacak bir iş yaptıklarını söyleyen İmam Altınbaş; “Şu ana kadar her şey planladığımızdan hızlı şekilde ilerliyor. 30 bin hektarla kalmayıp işi yakın zamanda 50 bin hektarlık büyüklüğe ulaştıracağız” diyor. 10 bin hektarda üretime 1.5 yıl içinde ulaşılacağını söyleyen Seyfettin Koçak ise; “2018’de pamuk-iplik-dokuma ciromuz 600 milyon dolara ulaşır” diye belirtiyor. 12 ay tarıma uygun olan arazide yılda 2 ürün alınabileceğini söyleyen Kasım Külek Öz de, şu anda şantiyede 20’si Türk olmak üzere 200 kişinin çalıştığını söylüyor.

Tarih: 09.12.2013 23:18