logo sag

Nurseren Tor Etiyopya'daki sanat sempozyumuna katıldı

Nurseren Tor Etiyopya'daki sanat sempozyumuna katıldı

Etiyopya'nın Addis Ababa şehrinde ilk kez düzenlenen 1.Uluslararası Addis Sanat Sempozyumu’nda ülkemizi temsilen katılan Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fakülte Kurul Üyesi Nurseren Tor, Etiyopya ve sempozyum hakkında düşüncelerini Türkiye Etiyopya Dostluk Platformu’na anlattı.

Etiyopya'nın Addis Ababa şehrinde 16 Şubat- 26 Şubat 2020 tarihlerinde düzenlenen 1.Uluslararası Addis Sanat Sempozyumu renkli görüntülere sahne oldu.

“GURUR DUYDUM”

Tor, sempozyuma Sudan'dan Mutaz Elemam, Mısır'dan Shereen Elbarodi ve Ahmed Saber, Rusya'dan Viktoriia Egorova, Nepal'den Jeevan Rajopadhay, Namibia'dan Joseph Madisia, Kanada'dan Dayal Chantey, Eritre'den Biniam Afewerki ve Noh Mulubrhan, Sırbistan'dan Danica Veselia,  Nijerya'dan Johnson Oladesu, Ukrayna’dan Anita Kymnk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Dr. Arif Albayrak ve İpek Denizli’nin katıldığını ifade ederek sempozyumda sanatçıların kendi sanatları ve ülke kültürleri hakkında sunumlar gerçekleştirme imkânı bulduğunu söyledi.

Skylight Hotel 'de sempozyum sonrası yapılan eserlerin, açılan sergi ile sanatseverlere buluştuğunu belirten Tor, Sırbistan, Rusya, Nijerya, Namibia, Eritre, Türkiye, Kanada, Mısır, Sudan gibi ülkelerin sanatçılarının yer aldığı sempozyumda ilk olarak resim sanatını taşımanın gururunu yaşadığını söyledi.

Resim çalışmaları esnasında sanatçılara gönüllü kahve getiren bir Etiyopyalı bir kızın olduğunu belirten Tor, resim yapanlara eşlik eden gençlerin zaman zaman sabırla modellik yaptıklarını da söyledi.

 “ETİYOPYA’DAN ÇOK ETKİLENDİM”

“Etiyopya’nın insanları çok cana yakın ve misafirperver” diyen Tor “Kaldığım süre boyunca insanların tüm olumsuzluklara rağmen tebessüm edebiliyor oluşu çok kıymetli. Gitmeden önce araştırdığım Etiyopya ile gittikten sonra yaşadığım Etiyopya arasında olumlu yönde çok fark var. Kültürel yakınlığımız beni bu ülkeye yakın hissettirdi. Etiyopya’nın insanı etkilememesi mümkün değil. Renkli sokakları ve güzel çocukları bu uzak ülkeye umarım daha çok insanın yolu düşer”  diye konuştu.

İçecek kültürü dendiğinde akla ilk gelen şey ülkenin haklı ve milli gururu kahve olduğunu söyleyen Tor, “Jebena isimli renkli cezvelerle közde pişirilen kahve günde en az 3 kere servis ediliyor. Bizde bir fincanıyla yetinilebilen Türk kahvesinin aksine Etiyopyalılar bir oturuşta en az 3-4 fincan kahve içiyor” dedi.

Nurseren Tor, İpek Denizli ve Dr.Arif Albayrak ile birlikte Türkiye’den ve Kıbrıs’tan sanatçıların ve bazı hayırseverler tarafından gönderilen hediyeleri dağıttıklarını ifade ederek  sanat workshop’ı yapmak için orada bulunan bir özel eğitimi ve çocuk esirgeme kurumunu da ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

“ELÇİLİĞİMİZE TEŞEKKÜRLER”

Tor, Etiyopya serüveninin başından bu yana desteklerini esirgemeyen Etiyopya Mersin Fahri Konsolusu Bülent Elbeyli’ye ve Etiyopya’da iken başta Büyükelçi Sayın Yaprak Alp hanımefendi olmak üzere Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği’ne özel teşekkürlerini iletti. Ayrıca sempozyuma destek veren tüm kurumların yanı sıra Tamerat Siltan , Hauli Kifle,  Mulay, Frehiwot Demssio, Melaku Belay’ a da ayrıca teşekkür etti.

Röportaj : Türkiye Etiyopya Dostluk Platformu Başkanı Oğuz ATALAY (Ozi Ethio)

Tarih: 14.06.2020 15:19