logo sag

Yerlilere balık tutmayı öğreten Türk firmasına Etiyopya'da ödül

Yerlilere balık tutmayı öğreten Türk firmasına Etiyopya'da ödül

Aralarında Wall Mart’ın da bulunduğu dünyanın dev firmaları, Afrika’ya destek olmak için ürünlerinde CMA (Cotton Made in Africa-Afrika’da üretilen pamuk) şartı ararken, Etiyopya iki Türk işadamı İmam Altınbaş ve Seyfettin Koçak’ın yaptıklarını konuşuyor.

Etiyopya’da hem pamuk üretimi için dev yatırım yapan hem de yerli halka destek veren Türk firması, yıllardır Çinliler’in aldığı En Büyük ve En Performanslı Yatırımcısı Ödülü’ne layık görüldü.

340 milyon $ yatırım

Etiyopya’ya iplik fabrikası kurmak için giden işadamları Seyfettin Koçak ve İmam Altınbaş, Etiyopya’nın elektrik, su ve yol gitmemiş Omo Vadisi’ni ekilebilir tarım arazisine dönüştürürken, yerli kabilelerin de hayatına adeta dokundu. İş ve aş verdi, tarlayı ekmesini öğretti. Altınbaş Holding’in ana hissedarlarından olan Altınhas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş “Yani batılılar Afrika’ya balık verirken, biz yerlilere balık tutmayı öğrettik” dedi. Ödülü almalarında yerli halka sağladıkları iş ve aşın büyük rol oynadığını söyleyen Else Şirketler Grubu’nun patronu Koçak da “Bizden büyük yatırımcılar var. Yıllardır bu ödülü kaptırmayan Çinliler’i ilk defa Türk firması geçti” dedi. İmam Altınbaş’ın kişisel yatırımı olan Seyfettin Koçak’la ortak, pamuk ve tekstil-dokuma yatırımının büyüklüğü toplam 340 milyon dolara ulaşacak. Şu anda Etiyopya’nın Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu’nun Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi olduğu 2008’de Seyfettin Koçak’ı yatırıma davet etmesiyle başlıyan hikaye, bugün Etiyopya devletinin Omo Vadisi’nde kendilerine tahsis ettiği 50 bin hektarlık dev araziyle devam ediyor. Altınbaş ve Koçak’la İstanbul’da iftarda biraya geldik. Bu yıl ekimde ilk mahsülün alınacağı Omo Vadisi’ndeki makilik dev arazinin tarıma uygun hale getirilmesi sırasında bölgedeki kabileler unutulmamış, hatta projenin içine dahil edilmiş. “Herşey para değil” diyen Seyfettin Koçak, Omo Vadisi’ndeki yatırımlarına bir anlamda sosyal sorumluluk projesi olarak baktıklarını söyledi. Koçak ve Altınbaş’ın anlattıklarına göre Omo Vadisi’ne gidene kadar elektrikle bile tanışmayan yerli halk, şimdi işçi olarak çalışıyor. 200 köylünün istihdam edildiğini söyleyen Altınbaş “Köyün okulunda okuyan çocuklara her öğlen yemek veriyoruz” diyor. Etiyopya’daki gazetelerde yeralan bölgedeki yerli halktan birisinin şu mesajı da oldukça çarpıcı:

Gelmeseler ölmüştük

“Eğer bu firma Omo’ya gelmese çocuklarımız ölmüştü.” Koçak, köylülere ayrıca tarla verdiklerini ve ekim yapmalarını öğrettiklerini anlatıyor. Koçak, başka bir bölgede de çiftçilere pamuk ekimi yaptırdıklarını anlatıyor. Koçak’ın anlattıklarına göre Alman devleti Else Şirketler Grubu’na para veriyor. Bu parayla 1.300 çiftçiye pamuk tohumu verdiklerini ve ekim yaptırdıklarını anlatan Koçak “Çiftçilerden bu pamuğu alıp, uluslararası piyasada satıyoruz. Sattıktan sonra da Almanlara verdikleri parayı geri ödüyoruz. Yani onların parasının garantörü oluyoruz” dedi.

‘Vega Okulları’yla en temiz sektörle tanışmış oldum’

Mücevharat ve finans sektörlerinde yoğunlaşan Altınbaş Holding’in ana hissedarı olduğu Altınhas Holding’in kuruluş amacının büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmak olarak anlatan İmam Altınbaş, son olarak girdikleri eğitim sektörü hakkında çarpıcı değerlendirmede bulundu. Altınbaş “Eğitim sektörü en temiz sektör. Öğretmenler para konuşurken utanıyor. Diğer sektörlerde çalışanlarla durum böyle değil” dedi. Altınbaş “Vega Okulları-İstanbul olarak 2014-2015 eğitim öğretim yılı itibariyle anaokulu ilkokul ve ortaokulun açılışı yapılacaktır. Okullarımız yabancı dil konusunda öne çıkacak. Üçüncü sınıfa gelen bir öğrenci yabancı dili tamamen öğrenmiş olacak” diye konuştu.

100 dolar maaşla güvenlik amiri oldu

Kasım ayında Omo Vadisi’ne gittiğimizde bölgedeki Gorço Köyünü de ziyaret etme imkanı bulmuştuk. Ziyaret sırasında hayli renkli görüntüsü olan yerliler gelen turistlerle fotoğraf çektiriyor ve karşılığında para alıyordu. Biz de çektirdik. Seyfettin Koçak, fotoğraf çektirdiğimiz yerliyi güvenlik amiri olarak işe aldıklarını söyledi. Koçak “Önceden fotoğraf başına 50 sent kazanıyordu. Şimdi 100 dolar maaşı, sigortası ve her öğün yemeği var” dedi.

 

Tarih: 16.07.2014 23:21