logo sag

Etiyopya Büyükelçisi Barkessa Konya Sanayi Odası'nı ziyaret etti

Etiyopya Büyükelçisi Barkessa Konya Sanayi Odası'nı ziyaret etti

Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Sn. Girma Temesgen Barkessa, Konya Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Konya Sanayi Odası'nda Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Etiyopya ile Konya ticaretinin artış trendinde olduğunu ancak henüz yeterli düzeye ulaşmadığını söylerken, Etiyopya Ankara Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa Konyalı sanayicileri Etiyopya’ya yatırıma davet etti.  

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın geçmişte bir tarım şehri olduğunu, bugün ise 2 milyar doları aşan ihracata sahip bir sanayi şehri haline geldiğini söyledi. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin Türkiye'nin en büyük 3. OSB'si olduğunu, bölgede 600’ün üzerinde fabrikanın üretim yaptığı bilgisini paylaşan Kütükcü, şunları söyledi: "Makine ve aksamları sektörümüz Konya'nın en güçlü olduğu sektörlerin başında geliyor. Burada da tarım alet ve ekipmanlarının büyük payı var. İkinci sırada otomotiv yedek parça sektörü yer alıyor. Bu iki güçlü sektörümüzün yanında, plastik ambalaj, döküm, ayakkabı gibi birçok sektörde güçlü üreticilerimiz var.  Konya'nın çok geniş ürün çeşitliliği bulunuyor. Hemen hemen her sektörde üretim yapılıyor."

Etiyopya ile Konya'nın ticareti artış trendinde

Konya ile Etiyopya'nın ticari ilişkilerinin de geliştirilmesi gerektiğini, bu noktada her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildiren Kütükcü, "Etiyopya ile şehrimizin ticari ilişkileri maalesef istenilen seviyede değil. 2018 yılında Konya'dan Etiyopya'ya 1 milyon 656 bin dolar ihracat gerçekleştirilmiş, 2019 yılında da bu rakam yüzde 514 artarak, 10 milyon 182 bin dolara çıkmış. Bu bize, Etiyopya ile Konya'nın ticari ilişkilerinin son dönemde girdiği artış trendini ifade ediyor. Bu tür çalışmalar ile birlikte ticari ilişkileri karşılıklı olarak daha iyi rakamlara çıkarmayı hedefliyoruz. KSO olarak doğu Afrika'yı hedef bölge seçmiş durumdayız. Etiyopya'da bölgenin en önemli ülkelerinden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Tarihi geçmişimizi ticarete yansıtmak istiyoruz

Beraberindeki heyetle birlikte KSO’daki toplantıya katılan Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa da, Türk yatırımcıların ülkelerinde yatırım yapmasını istediklerini, bunun için de bazı illerde toplantılar düzenlediklerini ifade etti. Konyalı yatırımcıları da Etiyopya'ya yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi Girma Temesgen Barkessa, "Etiyopya Afrika'daki en huzurlu ülkelerden bir tanesi. Ayrıca bizim sizler ile tarihi çok eskilere dayanan bir ilişkimiz var. Bunu artık sektörlere, iş olarak yansıtmak istiyoruz. Etiyopya'da çok fazla Türk yatırımcı bulunmuyor. Biz, makine, inşaat, turizm gibi sektörlerde Türk yatırımcıların, Konyalı sanayicilerin  yatırım yapmasını istiyoruz. Büyükelçilik olarak, bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Barkessa'nın konuşmasının ardından Etiyopya hakkında sunum yapılarak, sanayicilerin soruları cevaplandı.

Tarih: 11.03.2020 13:49